dissabte, 29 de desembre del 2007

L'home dels nassos



Recordo quan arribava el dia 31 de desembre la meva àvia ens deia a la meva germana i a mi que avui quan sortíssim al carrer haviem de trobar a l'home dels nassos què tenia tants nassos com dies té l'any...La meva germana i jo buscàvem i buscàvem un home amb tot de nassos a la cara...No vaig saber fins més tard quan ja era una mica "massa" grandeta que l'home dels nassos eren tots els homes que trobàvem pel carrer, doncs només tenia un nas que era el dia que li restava per acabar l'any.


HISTÒRIA

L'home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies té l'any. Només se'l pot veure, però, el trenta-u de desembre, o cap d'any.
Segons
Joan Amades, l'home dels nassos sembla ser una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l'home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l'any. Els nens s'imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l'acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure'l a les canonades de l'aigua i així ho feien saber a les criatures. Actualment, en algunes ciutats o pobles s'organitza una cercavila amb un capgrós representant l'home dels nassos.
En els pobles petits, es deia que apareix a l'església i devora la pica de l'aigua beneïda.
A
Barcelona era tradició de trobar l'Home dels nassos a les 12 en punt a la plaça del Palau, davant la Llotja, dalt d'un cadafalc perquè tothom el vegi mocar-se amb unes quantes dotzenes de llençols els 365 nassos que s'espera que tengui per tot el cos, ja que no li caben a la cara.

13 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

a Reus també el buscavem i ara surt un personatge amb carruatge que és la delicia dels infants, naltros teniem l'home dels nassos i l'home de les orelles dos dies abans d'acabar l'any

petonets

Jo Mateixa ha dit...

Jo tambe hi queia de quatre potes de menuda quant em feien buscar aquest famos home, jejejejejeje.

En Hatim no en sap res d'aquesta tradició, m'has donat una bona idea per pendre-li una mica el pèl, a veure si s'enadona, per ell això es nou :-)

Petonets bonica!!!!!

Josep Manuel López Gifreu (Pep Barbagelata) ha dit...

A mi també m'enredaven, pels sants innocents i el dia de l'home dels nassos, bé i per reis és clar. Però així enredat semblava que feia menys fred, no trobeu?

Jesús M. Tibau ha dit...

En canvi, el dia de l'home de les cares és tot l'any, perquè... n'hi ha uns quants que tenen una cara!

zel ha dit...

Al poble quan era petita, només ens feien anar a la plaça i prou, allà, busca que busca, i tots tornàvem a casa amb una cara de babaus que déu n'hi do. Petonets.

Joana ha dit...

Bon 2008 Rosa! ;)

Striper ha dit...

A mi de petit em feia ballar el cap aixo.

Jobove - Reus ha dit...

Andre, escribo este mensaje en el blog, pues aún no sé cómo hacértelo saber, pero así contribuimos a los que lean el blog se enteren. Espero que el día 8 subas el volumen de la grabadora con Habana Abierta a todo meter, por ti y por mí.
Un besito.
Yané.
“… en silencio ha tenido que ser porque hay cosas que para lograrlas, han de andar ocultas …”

José Marti

Si, en silencio, HASTA EL 8 DE ENERO A LAS 8PM !

Secretos de Cuba pide a todos los sitios web relacionados con Cuba y que estan en favor de la libertad publiquen este mensaje en primera plana.

En Cuba, el dia 8 de enero del 2008 a las 8pm suban el volumen a la musica, al tv, al radio, no importa lo que esten poniendo, ni la musica que sea, el noticiero, aunque sea la mesa redonda, Lo que sea subanle al volumen. Si ese dia hay fiesta mucho mejor, suban el volumen a todo lo que da.

Si tienes miedo callate y escucha por tu ventana como otros lo haran.

Lo unico que pedimos a todos los que tienen blogs, foros, etc… publiquen este mensaje en primera plana hasta el dia 8 de enero a las 8pm

CORRAN LA VOZ.

SUMATE. Queremos cambios a favor del pueblo. Mejoras salariales, tener mas derechos que los turistas, Libertad.

NADIE VA A INVADIR CUBA, ESO ES UNA MENTIRA CREADA POR EL GOBIERNO CUBANO. SOMOS NOSOTROS, EL PUEBLO LOS QUE TENEMOS QUE RECUPERAR LO QUE POR DERECHO NOS PERTENECE.

nimue ha dit...

jo tampoc coneixia aquesta història fins que vaig arribar a Catalunya! la veritat és que és graciosa! :)

que comences molt bé l'any i que vinga carregat de coses bones!

Marta ha dit...

Ojalà us animeu i veniu demà a sopar!

Robertinhos ha dit...

jo la veritat mai m'havia preocupat per l'home dels nassos, però m'ha agradat conèixer la llegenda

una abraçada i desitjar-te el millor pel 2008

rhanya2 ha dit...

Molt bon any 2008, Rosa!

Jo Mateixa ha dit...

Bonica, que passis una molt bona sortida i entrada d'any, que tots els teus somnis es facin realitat.

Una abraçada ben gran dolça, MOLT BON ANY!!!!!!