dijous, 15 de novembre del 2007

Mètodes anticonceptius


El preservatiu (terme provinent de preservar la vida), també anomenat condó, és un element que s'utilitza com mètode anticonceptiu i de prevenció d'algunes malalties de transmissio sexual. Consisteix en una funda que es col·loca sobre el penis erecte o una bossa que es col·loca dins de la vagina abans de l'inici del coit. Per a la seua fabricació s'usen diversos materials, sent el més comú d'hule làtex natural, encara que hui en dia encara es fabriquen en teixits animals, i ja es disposa de materials sintètics, com el poliuretà, encara que no són tan difosos.
El preservatiu masculí és una funda que es col·loca sobre el penis i generalment posseeix un espai a l'extrem tancat anomenat dipòsit, dissenyat per a contenir el
semen. Mesura de 16 a 22 cm de longitud i de 3,5 a 6.4 cm de diàmetre. La mesura estàndard d'un preservatiu és de 180 mm de llarg, 52 mm d'ample i entre 0.06 i 0.07 mm de grossor.


Retalls d'història

El preservatiu ha sigut usat des de temps antics per a prevenir "malalties venèries" (com se'ls coneixia abans, en honor a Venus, deessa de l'Amor), igual que com mètode anticonceptiu. En el moment que l'enginyós ser humà va descobrir la relació entre el sexe i la concepció dels fills, així com entre el sexe i l'aparició de certes malalties, va començar a utilitzar seccions més o menys llargues d'intestins d'animals amb una de les puntes lligada. Aquests dispositius encara avui poden aconseguir-se (construïts de manera un poc més sofisticada), a causa de la seua capacitat de transmetre la calor corporal i per la seua sensació tàctil, però no són molt efectius en l'evitació de la concepció. A Egipte, almenys des de l'any 1000 a. C. s'utilitzaven fundes de tela sobre el penis. La llegenda del rei Minos (1200 a. C.) fa referència a l'ús de pulmons de peix o bufetes de cabra per a retenir el semen.

En molts països hi ha organismes que distribueixen de forma gratuïta preservatius tant per a control de la natalitat com per a prevenció de ETS. Aquestes iniciatives troben oposició per part de grups religiósos i moralistes que s'oposen a la distribució o ús de preservatius. Aquests grups argumenten que:
El control de la natalitat és una cosa que no hauria de realitzar-se ja que va contra de les lleis de la naturalesa i la religió.
La lliure distribució de preservatius (igual que la educació sexual en establiments educatius) incentivaria a les persones a tenir relacions sexuals premaritalés, acció condemnada per les religions i en molts estrats socials.


Terminologia curiosa:

En Espanya se l'anomena "goma", en Argentina i Uruguai "folre", en Perú "ponxo"; en altres països "globus" i "paracaigudes". En Estats Units se li diu rubbers ('gomes', en plural) i en Regne Unit Johnny ('juanito') o Love glove ('guant de l'amor').

19 comentaris:

Jordi Casanovas ha dit...

on és el codi de barres? a la última volta...
acudit vell oi?

robelfu ha dit...

nena això si que és mà de sant quanta població si no fos per aquest gran invent.
saps una cosa curiosa , la meva mare després de tenir els quatre primers fills, va anar desesperada al ginecologo perquè li donés algun anticonceptiu perquè no volia tenir mes fills , el metge li va dir que quan tingués tretze com tènia ell, que tornés que ja parlarien i no li va voler donar res al "capullo".
en fi ara som sis.

zel ha dit...

Osti, obrir i trobar un penis així, com qui diu sense avisar... he quedat contenta, més que res perquè venia de fer un curs de biblioteques i pèrgam i com deus suposar... bé, que durin els ànims, reina!

Josep Manuel López Gifreu (Pep Barbagelata) ha dit...

Abans n'hi deia impermeable. Perquè només s'havia de posar abans de ploure i prou.
Sí, ja ho sé que ha quedat bé, però si m'haguessis demanat autorització, t'hauria dit que posessis el que estava enfocat des de baix i cap al costat contrari. Només perquè no el conegués ningú. Ja saps que en tocar a terra no es pot anar a bosc: s'hi enfilen les formigues.

Striper ha dit...

A mes son de bon portar, no ocupen gaire lloc.

Striper ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Boira ha dit...

Un gran invent, si senyor! I tant antic, perquè pels temes que ens interessen podem ser molt enginyosos.

Mikel ha dit...

A brasil li diuen camisinhas jejeje

c.e.t.i.n.a. ha dit...

El nom mes estrany que conec per referir-se a un condó li vaig sentir una vegada a un gitano del meu barri que cridava per la finestra de casa seva: "Trae rápido er coche que tenemo que ir a lospital, quel Richar sa cortao un tozo deo con la puerta y se lo metio en una gomapolla".

Nosotras mismas ha dit...

aquest post t'ha sortit prou interessant.

Petons

nimue ha dit...

anticonceptiu i anti MTS!!! important!

Jesús M. Tibau ha dit...

I t'has deixat, en portuguès, "xubasqueiro du pitu". Perdó per un acudit tan vell.
Molt interessants aquests darrers posts. Cal anar recordant coses que poden semblar bàsiques i que coneix tothom, però a la realitat no és així, i segur que molta gent, especialment joves i no tan joves, no fan servir els preservatius. Cal fer repa`s de tant en tant, i més d'una forma didàctica i sense ambalums, com tu saps fer.
Un petó

Anònim ha dit...

Caram què instructiva... Gràcies!
D'això... Per què una ruda a casa?

Anònim ha dit...

A mi em pareix genial... però no n'utilitzo!!
ventatges de tindre una parella única i estable... i sana!!
però feu cas, i poseu-vos-en un (o poseu-lo) que fa falta en tots els demés casos!!
petonets

gatot ha dit...

doncs... jo noia...val, que si cal poar-se'l, doncs com el traje el dia de casori (que me'l posin), però que no... que m'agafa complexe d'embotit!

ja sé que no sóc políticament ni sanitàriament correcte... però què vols? no m'agrada i no m'agrada.

Si vols anticonceptiu... un ditet -o dos o tres- i escorreguda a la boca: i cap perill, eh? (de quedar-te prenyada!)

petons i llepades sense plàstic!

Terra ha dit...

Ha fet molt bé a la humanitat per controlar la natalitat i les ETS, la pega... és que amb condó no és el mateix!

El veí de dalt ha dit...

Veig que els de Tupper Sex et fitxaran aviat...

Jordi Pinyol ha dit...

Quina gran varietat lingüística!

Jobove - Reus ha dit...

el condó és l'abric del post anterior


salutacions i petons