Per Tots Sants mocadors i capes grans...
Amb aquesta dita arribava el fred temps enrera, perque a temps d'ara mengem les castanyes i els moniatus en màniga curta.
Segons diuen alguns cronistes aquesta tradició de menjar castanyes, molt arrelada a tot Catalunya, es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre). Fa anys, durant aquesta vetllada, els campaners de les esglésies no paraven de fer sonar les campanes per avisar els veïns de l'arribada del moment de pregar pels seus difunts. El gran cansament que produïa moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari poder refer forces. Per això els campaners s’enduien castanyes, el fruit que més abundava en aquesta època de l’any, i alguna ampolla de vi dolç, per fer-les passar millor i, a la vegada, combatre el fred en els pocs moments de descans. A finals del segle XVIII, el costum de menjar castanyes en aquest dia s’havia generalitzat a tot el territori. Així van aparèixer les castanyeres que es van fer molt populars pels carrers de pobles i ciutats, fins que es van convertir en tota una institució. Les més conegudes tenien parada fixa, i segons diuen els nostres avis, amb sofisticats sistemes i molta paciència, torraven les castanyes de tal manera que era una meravella menjar-les.
Així doncs, celebrem els nostres costums, res de celebrar costums foranes com el hallowein.
13 comentaris:
Per Tots sants castanyes i cargols amb banyes, havia sentit dir jo de petit. Però al pas que anem (els pesticides que utilitzen els pagesos han fet desaparèixer del medi cargols, cuques de llum, mosteles, llangardaixos, etc.) el més sa seran els panellets i les castanyes. "Pudentes i calentes, qui en vol?"
jo mateix, panellets fets a casa, oi? demà me'n vaig a casa la meva germana a fer-los, ella és tota una entesa en el art dels panellets.
M'agraden molt les castanyes i els panallets, però últimament, aixó de que no fagi fred i no poder escalfar-me les mans amb el cartró de les castanyes no es tan agradable.
Petons
Bé, suposo que per casualitat he fet cap a aquest bloc. Et felicito per cer m'agradat molt.
No sabia la historia de la festa i m'agradat molt. Jo mateix al blog debato sobre la festa de la castanyera i la de halloween.
Cuasi prefereixo la castanyada a Hallowen però, crec que tambè es pot fer una cosa adaptada de les dues festes.
Ara si haguès de triar la Castanyada sobre tot.
Potser aquest any a Fires amb abric i menjant castanyes. Avui ha estat el primer dia que ha semblat que l'hivern treia el cap, que ja en tinc ganes d'agafar la paperina calenta perquè m'escalfi les mans.
a mi no em desagrada pas halloween i no es pas incompatible amb les castanyas i els moniatus ;-)
Si senyora viscan las nostres tradicions.
Em referia a les Fires de Girona. Comencen demà.
http://www.firesdegirona.info/web2007/
Ara i sempre també hi ha hagut el costum d'agafar alguna castanya, en sentit figurat
Ahir la meva mare en va torrar a la llar de foc i quan la vaig anar a veure encara estaven calentes. Una copeta de ratafia i com nova!
M'ha agradat saber d'on ve aquesta tradició.
A Girona estem de Fires!!!
jo també sóc de les dels cargols amb banyes!!!!!!!
Rosa, acabo de venir de l'altre racó, quina tendresa, ja hi tornaré!
M'ha agradat conèixer la teva història sobre la castanyada ... no la sabia. El que si que sabia és que tradicionalment la castanyada es feia a les cases el dia de Tots Sants al vespre. Ara molta gent la fa el dia abans com si fos una revetlla. Bé que tothom pot menjar castanyes i panellets el dia que vulgui, és clar... però la castanyada tradicional... la nit d'entre Tots Sants dia 1 i el dia dels morts.
Per Tots sants castanyes i cargols amb banyes, havia sentit dir jo de petit. Però al pas que anem (els pesticides que utilitzen els pagesos han fet desaparèixer del medi cargols, cuques de llum, mosteles, llangardaixos, etc.) el més sa seran els panellets i les castanyes. "Pudentes i calentes, qui en vol?"Leather Lingerierolex gmt master ii replica
Publica un comentari a l'entrada